Bokrecension: Edward Snowden "I allmänhetens tjänst" Betyg 4.

Edward Snowden

Varför gjorde han det? Hur tänkte han? Vad innebar avslöjandena?

I en liberal stat är det medborgarna som bestämmer över regeringen. Inte regeringen som bestämmer över folket. Rätten till privatliv slås fast i 4:e tillägget till USA:s författning. Staten har bara rätt att göra intrång i ditt privatliv om den har rimliga skäl att tro att du gjort något brottsligt, och när en domstol granskat skälen och funnit dem tillräckliga.

Eller var anledningen till att han gjorde det av mer privat karaktär? När Ed var ung var internet anonymt och förlåtande. Han kunde delta i diskussioner när han var tolv och ingen hade en aning om att han var tolv och inte visste de vad han hette heller. Han kunde till och med byta åsikt och bli med och banka på sin tidigare signatur, när han kläckt ur sig något dumt. På den tiden krävdes det skicklighet för att ens logga på, något som idag låter simpelt. Så alla som var där antogs vara på en viss teknisk nivå.

"min regering hade utvecklat och tagit i bruk ett globalt system för massövervakning utan medborgarnas vetskap eller samtycke"

Men varför gick han till medierna då? Nationelle underrättelsedirektören James Clapper begick mened i underrättelseutskottet 2013, han svarade under ed på frågan "Samlar NSA in någon typ av data alls om miljoner eller hundratals miljoner amerikaner?". "No, sir" svarade han och tillade "Det finns fall där de oavsiktligt kan samla in, men de gör det inte medvetet." I själva verket beskrevs deras verksamhet i en PowerPoint-presentation som "Nosa på allt, vet allt, samla in allt, bearbeta allt, använd allt, dela allt."

Rent tekniskt så åstadkom underrättelsetjänsterna detta genom program som PRISM, Upstream, TURBULENCE, TURMOIL, TURBINE och XKEYSCORE. Men är boken full av teknisk lingo då? Nej faktiskt inte, här och där finns så klart tekniska begrepp, men på det stora hela är boken lättläst och Ed är en god skribent.

Men ger han några teknik-tips? Jo, använd Tor för att surfa anonymt. Signal för att kryptera sms och telefon och SecureDrop använder du om du har en tidning och vill att källor ska kunna tipsa anonymt. Sin bok skrev Ed med gratis programvara byggt på öppen källkod. Qubes-projektet, Free Software Foundation och Tor tackas för det.

Några inblickar då? Jo, när han bestämt sig för att bli visselblåsare skapade han ett program, Heartbeat, som samlade in massor av dokument och visade de relevanta för varje medarbetare som använde tjänsten, allt som de behövde läsa för att hålla sig uppdaterade. Så fick han in information som han sedan lade över på mini- och mikro-SD-kort, det kunde ta 8 timmar att fylla ett kort, som han smugglade ut och överförde till en enda hårddisk som han krypterat och gett en nollkunskapsnyckel bestående av flera nollkunskapsnycklar. När han kommunicerade med journalisterna körde han runt med sin bil och hoppade in på nätverk som var oskyddade eller dåligt skyddade, och använde 4096- eller 8192- bitarsnycklar.

När han var sjuk i epilepsi, fick han höra om den arabiska våren och att Iran blockerat tillgången till internet. Då masade han sig upp ur soffan och skrev ett program som skulle låta iranierna kringgå blockeringarna. Detta gjorde han genom att "trycka på några knappar". På ett annat ställe skriver han att datorer är lätta. Så han har tydligen stor fallenhet för datorer, eftersom alla vi andra tycker att datorer är svåra.

Varför försökte han göra något då? För att han tyckte att de andra som jobbade där hade blivit som maskiner när de kommit in i den maskin som är underrättelsetjänsterna, och de hade efter en tid där blivit cyniska och övergett sin idealism. "Jag bryr mig inte om yttrandefriheten, för jag har inget att säga" tycker han är att ge upp.

Idag bor han i en tvårummare i Moskva tillsammans med Lindsay, och de har gift sig. Han leder Freedom of the Press Foundation, FPF, som skyddar och stärker journalistik i allmänhetens intresse i det nya millenniet.

När Ed var fem år var han sur på sina föräldrar för att han måste gå och lägga sig. För han var inte trött och hans storasyster behövde inte gå och lägga sig så tidigt. Så när han fyllde 6 år hade han kompisar över och fick presenter och han ville absolut inte gå och lägga sig. Det var en av de bästa dagarna någonsin. Så han ställde om klockorna. Klockan på mikron och klockan på ugnen... Ingen märkte något och han fick vara uppe flera timmar längre än vanligt. Sedan när de vaknade på morgonen efter, gick alla klockorna som vanligt igen.