I El Salvador är delar av samhället så hårt mot abort att kvinnor som får missfall sätts i fängelse dömda för mord under försvårande omständighet. En del av kvinnorna har släppts till följd av inhemsk och internationell opinion, men 18 kvinnor fanns fortfarande kvar i fängelse 2019.

Högsta Domstolen släppte 2019 tre kvinnor ur fängelse som hunnit sitta 10 år var för mord under försvårande omständighet. De dömdes till fängelse i 30 år efter att ha fått missfall. Domstolen fann att straffen var disproportionerliga i förhållande till omständigheterna och slog fast att den tid de suttit redan var nog. Alba Lorena Rodríguez, Cinthia Marcela Rodríguez och Maria Orellana släpptes därför fria.

I ett annat fall under 2019 fick Evelyn Beatriz Hernández gå tillbaka till domstol, efter att hon fått missfall på ett avträde. Hon säger att hon blivit våldtagen och inte hade en aning om att hon var gravid. Hennes mamma hittade henne medvetslös vid avträdet och stoppade en bil för att föra henne till sjukhuset. Varken Evelyn eller hennes mamma insåg då att ett 32 veckor gammalt foster låg i avträdets tank. 21-åriga Hernández dömdes till 30 års fängelse och avtjänade 33 månader innan Högsta Domstolen underkände domslutet och beordrade en ny rättegång med en annan domare.

Många kvinnor har på detta vis dömts för mord under försvårande omständighet vid missfall och komplikationer i graviditeten. Ett annat exempel är Teodora del Carmen Vásquez som dömdes till 30 års fängelse för mord, men släpptes ur fängelset i februari 2018. Människorättsaktivister hade hoppats på att hon skulle bli frisläppt eftersom hon fick ett missfall 2007. Hon hade suttit i fängelse i nästan 11 år. Vásquez är den 16:e kvinnan som släpps. I mars släpptes den 17:e Mayra Veronica Figueroa Marroquin. Hon hade avtjänat 15 år av de 30 hon dömdes till. El Salvador förbjuder abort totalt, vilket drabbar fattiga singelkvinnor som inte kan gå till den privata vården eller åka utomlands. Läkare och sjuksköterskor inom den offentliga vården känner sig tvingade att anmäla kvinnorna eftersom de annars riskerar att bli anmälda själva.

Den då nytillträdde presidenten Nayib Bukele som bara accepterar abort när kvinnans liv är i fara, har sagt att han är "helt emot" att kvinnor som fått missfall straffas med fängelse. "Om en fattig kvinna får missfall, misstänks hon omedelbart för att ha gjort en abort" sade han 2018 "Vi kan inte anta att hon är skyldig när en kvinna behöver omedelbar assistans."

Källor: the Guardian och Amnesty International
https://www.amnesty.se/aktuellt/el-salvador-tre-kvinnor-domda-missfall-frigivna/
https://www.amnesty.se/aktuellt/teodora-ar-fri/
http://www.amnestypress.se/artiklar/reportage/26332/anger-pristagaren-teodora-vasquez-fodde-ett-dott-b/
https://www.theguardian.com/world/2019/jul/16/el-salvador-evelyn-beatriz-hernandez-baby-died-in-toilet-back-in-court