Lilium Martagon-grp 'Russian Morning', krollhybridlilja

Lilium Martagon-grp är korsningar med Lilium martagon, krollilja som grund.

Lilium 'Russian Morning' har väldigt vackert tecknade blommor, men den är liten och den blommar sällan. Jag planterade mina 3 exemplar 2011 och ett blommade 2012, sedan dess har de inte blommat och det är nu 2020.

Andra krolliljor jag prövat är 'Manitoba Morning', 'Mrs RO Backhouse', 'Early Bird', 'Arabian Night' och 'Guinea Gold'. 'Manitoba Morning' blir liten, 'Mrs RO Backhouse' och 'Early Bird' mellan, 'Arabian Night' också. De blommar dåligt, vissa år inte alls, förutom 'Guinea Gold' som blir kraftig och fin i stjälkar och blad, men färgerna är inte så snygga.

Den krollilja jag rekommenderar är 'Claude Shride'

Lilium Martagon-grp 'Guinea Gold', krollhybridlilja Lilium Martagon-grp, krollhybridlilja

Denna krollilja har jag fått av Conny, den har inget namn, men den bildar kraftiga stjälkar och förökar sig med sidolökar.

Lilium Martagon-grp 'Mrs RO Backhouse', krollhybridlilja Lilium Martagon-grp 'Manitoba Morning', krollhybridlilja

2018 blommade 'Mrs RO Backhouse' och 'Manitoba Morning' fint med hela stänglar. Mrs RO Backhouse brukar bara blomma med någon enstaka blomma, och bara det ena exemplaret. 2018 blommade två av 3 exemplar. De planterades 2009 och om de jämförs med 'Claude Shride', som jag planterade 3 exemplar av samma år, så har den förökat sig till 10 exemplar som blommar 2018.

Lilium Martagon-grp 'Manitoba Morning' planterade jag 3 exemplar av 2011, 2018 var första året de blommade och alla tre exemplaren gjorde det.