Nomocharis dras oftast upp från frön, som gror epigealt se Liljor frösådd. Fröna är svåra att hitta, STA, Sällskapet Trädgårdsamatörerna och SRGS, Scotich Rock Garden Society brukar ha i sina byteslistor. De små miniplantorna gillar hög luftfuktighet, så kom ihåg plasten över frösådden.
Jag har haft en plastburk utan hål, lagt i lecakulor, klippt till en bit tidningspapper som passar burken och går upp lite på kanterna och lagt i, sedan såjord ovanpå detta, lämnat en bit till kanten, petat ner fröna och kletat plasten över kanten. Vattnat vattenmagasinet fullt och lite till så att såjorden blir fuktig, placerat i sval rumstemperatur, väntat och vattnat lite vid behov. Jag har bara haft några få frön, varav de flesta grott. Kanske ska jag blanda vitmossa i såjorden nästa gång? Sedan växer smålökarna ytterst sakta. När jag kommer till det här stadiet känner jag att jag inte har kläm på hur man gör. Har läst att andra tar alla smålökarna tillsammans i en klump och planterar om försiktigt och låter krukan stå utomhus i några år, så växer fjärilsliljorna till sig. Då har de använt vanlig liljejord låter det som.
Det näst bästa är att köpa Nomocharis i kruka, på STA-marknader har jag hittat de ovan, en Nomocharis aperta och två Nomocharis sp, kanske N saluensis? Skålfjärilslilja heter den på svenska.
De två Nomocharis sp gav frö 2009, så jag sådde dem runt fötterna på föräldraplantorna, 2010 kom ett tjugotal små strån upp, men den regniga sensommaren förstörde frökapslarna, 2011 kom bladen upp igen, sisådär lika många. Tiden får utvisa hur det går. De försvann.
Nomocharis tillhör Liliaceae och vissa arter byter tillhörighet mellan Lilium och Nomocharis, Lilium nanum hette förut Nomocharis nana. Lökarna är små, även som fullvuxna, jämfört med flertalet liljor, speciellt hybriderna, men hybrider är också större än rena arter, generellt sett. Nomocharislökar som torkat är mycket svåra att få igång, det hjälper att plantera dem i vitmossa, Sphagnum.
Jag har läst i TA (Trädgårdsamatören) att Nomocharis trivs i en våtbädd, och blir långlivade där, inte i vanlig rabattjord. Men jag har mina i vanlig påsjord och de har överlevt i många år nu. Dessa har jag köpt i kruka på STA-marknader.
Att köpa lökar från Holland eller England och få dem skickade i paket är inte att rekommendera. Om ni kommer ihåg våren 2006 så fick jag 6 stycken torra lökar levererade som jag planterade som vanligt eftersom jag inte visste bättre då. Så besökte jag AoT-forumet och fick höra av en STA-räv att "alla andras" Nomocharis-lökar hade dött under alla år de försökt. Jaha, tänkte jag. Så grävde jag upp lökarna ur krukan och kollade. Jag planterade om lökarna i vitmossa, Sphagnum, och då fick lökarna fart. Två dog trots allt. Fyra planterades innan vintern kom. De sattes ner i en vanlig rabatt men vitmossan från krukan följde med. 2010 har en av dessa varit uppe under sommarsäsongen igen med sin själk på ett par decimeter, men inte blommat. Därutöver finns några små blad som jag tror är en annan Nomocharis, kan eventuellt vara någon Fritillaria. Så tro inte att det går så himla mycket fortare att köpa en lök än att dra upp från frö.
Sommaren 2018 fick fjärilsliljan (N aperta) för sig att blomma med 5 blommor, det brukar bara bli en.