Rosa pimpinellifolia 'Stanwell Perpetual', pimpinellros Rosa pimpinellifolia 'Stanwell Perpetual', pimpinellros

Rosa pimpinellifolia 'Stanwell Perpetual', är en pimpinellros som hittades i just Stanwell, i Middlesex i Storbritannien. Det är en hybrid där Rosa pimpinellifolia (the Scotch Rose) är en förälder och den andra troligen Rosa x damascena bifera (Autumn Damask). 1838 började en växtkunnig man från trakten sälja 'Stanwell Perpetual' och rosen blev en favorit i det viktorianska England. Gertrude Jekyll planterade alltid 'Stanwell Perpetual' tre och tre, för en snyggare presentation.

Autumn Damask har en fascinerande och osäker historia, det är en hybrid av Rosa gallica och Rosa mochata, eller en sport av Rosa x damascena, som i sin tur är en hybrid av Rosa moschata och Rosa phoenicea. I alla fall har rosorna odlats i tretusen år, gett rosenvatten och fått namnet efter Damaskus i Syrien. Till England kom Autumn Damask med romarna eller korsriddarna på 1200-talet.

Rosa gallica versicolor, polkagrisros

Rosa gallica versicolor, även kallad Mundi, polkagrisros, en gammal trotjänare med randiga blommor.

Rosa moyesii 'Nevada'

Rosa moyesii 'Nevada', bladet till vänster är angripet av rosenstekeln, den biter av bladnerverna så att larven kan ha det mysigt därinne. Det är ytterligare en anledning att inte odla rosor, det finns inte många sorter för zon 6, larver och bladlöss angriper gärna och så taggarna oppanpå det!

Nyckelpiga som äter bladlus

En liten tröst är att det finns små söta vänner som äter bladlöss. Titta noga så ser du bladlusben sticka fram bland mundelarna på nyckelpigan.

Rosa 'Aïcha' Rosa 'Aïcha'

Rosa 'Aïcha' går från mellangult till blekgult över tiden. Grenarna är kraftiga och fina i blom men de röda taggarna är irriterande i närkamp. Planteras på ordentligt avstånd från allting.