Jag ville slippa reklamen på internet på min sida och vara säker på att jag behåller copyrighten (upphovsmannarätten) på mina egna foton så jag gjorde en egen sida i XHTML-kod. Är det svårt? Du måste vara noggrann och lite logisk, men i övrigt är det inte svårt. Du börjar med att låna en bok på biblioteket, där får du lära dig att göra taggar med trekantsparanteser. Och den stora läxan att menyn högst upp på varje sida finns där för att koden för den upprepas på varje sida. Så när du har gjort detta undrar du säkert, om det är så här enkelt varför gör inte alla detta? Jo för att din sida är nu klar, blixtsnabb, men den är ful.

Det är nu CSS (Cascading Style Sheet, stilmall) kommer in i bilden, du behöver nu en ny bok. Med CSS ger du färg åt bokstäverna och bakgrunden och länkarna och väljer vilka fonter (teckensnitt, typsnitt) texterna ska skrivas med. Det finns enormt många färger att välja bland. På w3:s hemsida finns en kortlista med 140 färger som återges likadant på alla datorer. De har också en sida där du får lära dig att göra menyer och en sida där du kan ladda hem mallar.

140 färger på w3:s hemsida menyer på w3:s hemsida färdiga mallar på w3:s hemsida

Om du vill ha blänkande knappar och menyer behöver du bilder som bygger upp knapparna och menyerna, dessa bilder är små bitar som upprepas många gånger. Även om du vill ha en bild som bakgrund, ta en bild som upprepar sig. De hämtar du på nätet, färdiggjorda, och om du vill ha ett bildspel så hämtar du det också från nätet där någon vänlig själ lagt ut ett som hen gjort. Eller så gör du bilderna också själv, då behöver du vara duktig på ett bildbehandlingsprogram.

De vanliga bilderna, som du själv har tagit, eller hämtat från de speciella bildbankerna som finns som alla får använda, måste minskas ner till färre MB. Detta betyder att du får två eller flera varianter av samma bild. Det är då viktigt att du namnger dem på ett för dig enkelt vis. Detta måste du göra även om du går på färdigbyggda hemsidor inte bara om du bygger själv. Så det är lika för alla. Det är stora (tunga) bilder som gör hemsidor långsamma.

Till sist måste du ha ett FTP-program, (File Transfer Protocol) och ett webbhotell. FTP-program hämtar du gratis från internet (t.ex. FileZilla) och webbhotellet betalar du ett par hundra om året för. Sedan är du klar. Är det värt det då? Det beror på om du tycker det är kul att få lära dig något nytt, och hur mycket det är värt för dig att bestämma allting helt själv.