Recensioner av böcker om blandade ämnen
Boken ”Liv 3.0 - Att vara människa i den artificiella intelligensens tid” av Max Tegmark
Om en artificiell intelligens med förmåga att förbättra sig själv uppnår samma intelligens som en människa och sedan lyckas förhöja sin intelligens ännu mera och genomgå en intelligensexplosion, skulle den kunna utgöra ett hot mot mänskligheten eftersom den kan ha mål som gör oss till fiender eller ovidkommande. Därför är det viktigt hur man programmerar den artificiella intelligensen från början menar Max Tegmark i sin bok.
Boken innehåller även en del fantasifull astronomi, men typiskt nog även en tabell över hur spekulativa olika kapitel är. Boken kom 2017.
Boken "Vi är vad vi köper - Konsumtionskulturen är här för att stanna" av Jacob Östberg och Katarina Graffman
Författarna anser att reklamen finns överallt, på busshållplatsen och tunnelbanan, på sociala medier, i tv och radio. Vi bombarderas av budskap varenda dag. Så köper vi saker vi tror ska göra våra liv bättre, men så går det bara ett kort tag sedan är vi igång igen och vill ha något nytt, som också detta ska göra våra liv bättre. Vad man köper beror på vilken grupp eller flock man tillhör, det är viktigt att medlemmarna i gruppen tycker att det är rätt sak att köpa. Och företagen vill ha nöjda kunder men inte kunder som nöjer sig. Men på slutet kommer de in på att det finns folk som lever annorlunda. Boken kom 2018.
Det är ganska intressant, men jag undrar vilken livsmedelsbutik de varit i där fågelkvitter spelas vid fruktavdelningen?
De gör några andra intressanta observationer som att det säljs mer nudlar om det står "Snabbnudlar, endast 4 kronor paketet. Max 5 per hushåll" på skylten jämfört med "Snabbnudlar 4 kronor". Och att en influencer kan bli en stjärna bara för att hon är bra på konsumtion. Och att de flesta säger att de konsumerar mindre än de faktiskt gör. Men enligt konsumtionsrapporten från Göteborgs Universitet 2017 har svenskarna ökat sin konsumtion med 23 procent de senaste tio åren och glappet mellan vad de tror att de konsumerar och vad de faktiskt konsumerar har ökat.
Boken "Flickan med sju namn - Min flykt från Nordkorea" av Hyeonseo Lee
Hon växte upp i Nordkorea och bodde när hon var 17 år bredvid floden Yalu i Hyesan. Därifrån kunde hon se över gränsfloden till Kina, en natt gick hon över...
Intressant och spännande bok med många inblickar i livet i Nordkorea och på flykt i Kina.
Boken "Hotet mot demokratin" av Martin Gelin & Erik Åsard
Viktig bok om högerpopulism i Polen, Ungern och USA. Kommer dock inte med någon ny analys. Men fördjupar diskussionen något genom att gå in på fler exempel.
Eftersom boken kom ut 2019 blir den profetisk när det gäller Trumps beteende när han förlorar ett jämt val: "Vi lär inte få se någon blodig statskupp där militären stormar Vita huset efter att en demokrat vunnit presidentvalet med knapp marginal.""Med tanke på Trumps konsekventa och entusiastiska våldsuppmaningar vore det vid det här laget naivt att tro att han kommer att lämna ifrån sig makten utan direkta uppmaningar till våld.""Skulle Trump trots allt förlora valet 2020 kommer han sannolikt att utmåla det som en olaglig politisk kupp, och en majoritet av hans anhängare lär hålla med." Vi vet ju hur det gick, Biden vann valet och Trumps anhängare stormade Kapitolium (amerikanska kongressen) den 6:e januari 2021 under förevändning att valet blivit "stulet".
Boken ”The Blue Economy” av Gunter Pauli
Kaffe genererar 99,8% skräp, bara 0,2% intas. Skräpet passar bra att odla ostronsvamp, shiitake samt reishi (Ganoderma lucidum) på. Kaffe är också ett hårt träslag och kan ersätta ek när shiitake ska odlas. Dessa svampar efterfrågas av den växande kinesiska medelklassen och Kinas ekskogar är under hårt tryck. Svamp är kolesterolfri och fettfri, proteinrik mat. Kaffeodlaren får bara en tiondels cent för en kopp kaffe som säljs för 3 dollar. En höjning med 3000. En till odlaren och 2999 till alla andra. Kaffesumpen är redan steriliserad så den är bra att odla svamp på. Varje kilo skräp producerar minst ett halvt kilo svamp och substratet som blir kvar kan användas som djurmat eller jordförbättringsmedel. Vattenhyacint kan också användas för att odla svamp på, djuren äter inte själva vattenhyacinten men äter det som blir kvar efter att svampen skördats. Vattenhyacinten är introducerad till Afrika och växer som tusan där. När te odlas används bara en tiondedel av en procent.
Gunter Pauli har samlat ihop en massa idéer och skriver om dem. Men han har också startat ZERI, Zero Emissions Research and Initiatives som startat svampodling i flera delar av världen. I Zimbabwe finns Chido Govera, som blev föräldralös vid 7 års ålder. Hon hade då en lillebror och en nästan blind mormor att försörja. När hon var 11 fick hon chansen att gå en kurs i svampodling och kunde försörja sin familj. När hon blev äldre gick hon en kurs till för att inte vara beroende av att ZERI skickar henne material och nu har hon 7 fosterbarn och reser runt i Afrika och ger andra föräldralösa barn och kvinnor chansen att lära sig odla svamp.
https://www.thefutureofhope/who-is-behind-it-/about-chido
https://www.thefutureofhope/gallery/mushrooms
Gunter Pauli menar att den globala livsmedelsindustrin och skogsindustrin har en enorm potential i mat och jobb att frigöra genom att odla svamp på skräp. I Nordamerika odlar vissa skogsägare svamp på det som blir över. Materialet placeras i körspåren så att körskador lagas.
Boken innehåller även andra exempel på uppfinningar, t.ex. de som härmar olika djurs förmågor och flera exempel från Sverige. Eftersom boken nu är några år gammal är det intressant att googla personerna och företagen för att se vilka det blev något av.