Lilioceris lilii, liljebagge

Om du odlar Lilium, liljor, kan du tyvärr vara säker på att det kommer lackröda skalbaggar flygande på våren; det är liljebaggar. Det finns två arter Lilioceris lilii (Scarlet Lily Beetle), den vanliga, och en sällsynt med röda ben, Lilioceris merdigera (lökbagge). De sätter sig gränsle över liljebladens kanter för att få grepp med käkarna på liljebladskanten.

Lilioceris lilii, liljebagge Lilioceris lilii, liljebagge Lilioceris lilii, liljebagge Lilioceris lilii, liljebagge Lilioceris lilii, liljebagge Lilioceris lilii, liljebagge

När du ser baggenaggade kanter är det dags att börja jaga. Kläm baggarna mellan tummen och pekfingret, det går snabbast och enklast. Annars parar de sig och lägger ägg på undersidan av liljebladen. Äggen kläcks efter cirka två veckor och ut kommer glupska monster som äter sig från spetsen av bladet till stammen. En syskonskara kan kaläta en lilja. De täcker sig med sin egen avföring. Usch, usch.

Lilioceris lilii, liljebagge Lilioceris lilii, liljebagge

De är mycket hemkära och lämnar inte gärna det lilla område de betraktar som sitt. Så när du jagar har det stor effekt. Bara enstaka baggar kommer flygande från grannarnas trädgårdar. Jaga baggarna på våren, titta noga under bladen och pilla även bort de ägg de kan ha hunnit lägga, jagar du så är de få och då slipper du också larverna som är överlägset värst. Och har du slöat till så är baggarna långsamma och urenkla att ta på hösten när det blivit svalt innan de kryper ner och övervintrar.

De brukar vara lätta att se där de sitter på bladen och visar upp sig.

Lilioceris lilii, liljebagge Lilioceris lilii, liljebagge Lilioceris lilii, liljebagge Lilioceris lilii, liljebagge Lilioceris lilii, liljebagge

När du ser baggenaggade kanter på en lilja, leta efter en liljebagge på den liljan, hittar du ingen är risken större att du missat den än chansen att den flög vidare. Blir det fler hack i bladen, leta igen! Om du missar en, gå tillbaka efter en stund, den sitter ofta på identiskt samma lilja igen, annars på en lilja strax bredvid. De är mycket ihärdiga, är du?

Flera bilder tagna i andras trädgårdar, eftersom jag jagar har vi inte så många.