Recensioner av böcker om blandade ämnen

Boken ”Smarta sopor” av Robert Falck

Världen producerar 1,5 kilo mat per dag och invånare på jorden. Alla skulle kunna äta sig mätta. Men maten är såklart inte jämt fördelad. Enligt en rapport från FN:s livsmedelsorgan FAO 2013 slängs en tredjedel bort, varav hälften fullt ätbar mat. Det är 1,3 miljarder ton, värt 6000 miljarder kronor. 182 kilo mat per år och invånare på jorden - ett halvt kilo om dagen.

Svt:s Agenda redovisade 19 maj 2013 att var fjärde matkasse eller 70 kilo mat per person och år slängs i Sverige.

Det är viktigt att sortera ut matavfallet från övriga sopor. Om matavfall hamnar med övriga sopor på deponi så bryts det ner utan syre vilket skapar metan, som är en gas med 21 gånger starkare växthusgaseffekt än koldioxid. Korrekt komposterat blir matavfallet bördig jord, och rötat producerar det biogas och gödningsmedel. När 1 kilo matavfall rötas kan en biogasbil köras lite mer än 1 kilometer. 1 ton rötat matavfall kan driva en biogasbil i 1250 kilometer.

2011 återvanns 26% av plasten medan 28% brändes i värmeanläggningar. Trots att dessa 28% är rengjorda och inlämnade till FTI. Och trots att somlig plast är dyr. Sträckfilm (gladpack) säljs för 4500 kr/ton att jämföra med blandad metall för 2200 kr/ton.

2010 importerade Sverige 1,3 miljoner ton sopor, varav 80% för förbränning, enligt Naturvårdverket. På tio år hade införseln fyrdubblats. Det mesta är från Europa, men även Nordafrika är aktuellt. När boken skrevs 2013 hade Sverige 32 anläggningar för förbränning av sopor.

Boken ”Smarta sopor” av Robert Falck är faktaspäckad och intressant.

Boken ”Hjärnstark” av Anders Hansen

Motion hjälper mot nedstämdhet och depression. Effekten är minst lika bra som medicin. Men marknadsföringsbudgeten är inte lika stor, så många har inte hört det.

Det finns ett mirakelämne som heter BDNF, Brain-Derived Neurotrophic Factor, som skyddar hjärncellerna mot åldrande och stimulerar bildandet av nya hjärnceller, som ökar av motion, särskilt pulshöjande konditionsträning.

Från 25-årsåldern krymper hjärnan med 1/2 procent per år. Detta kan motverkas med träning. Det bildas nya hjärnceller ständigt även hos äldre personer, men inte tillräckligt snabbt. Motion sätter fart på nybildningen av hjärnceller.

Listan på saker som förbättras av träning är väldigt lång. Nu funderar forskarna på om även personligheten påverkas av motion. Personer som motionerar regelbundet blir gladare, mindre cyniska, mindre neurotiska och upplever större samhörighet med människor i sin omgivning.

Boken ”Tidernas fisk - Jakten på kvastfeningen” av Samantha Weinberg

1938 i december precis innan jul, jobbade Majorie Courtenay-Latimer på muséet i East London i Sydafrika. Telefonen ringde, den hade installerats två dagar tidigare. En trålare hade kommit in i hamnen och de visste att hon var intresserad av fiskar. Hon fick se en speciell fisk, 1,5 meter lång ljusviolett med ljusa nästan vita fläckar, hela kroppen skimrade i silver, blått och grönt, och med konstiga fenor, nästan som små ben en bit ut, sedan kom fenorna. Hon kom ihåg sin skoltid. En lärarinna, syster Camilla hade en far som var paleontolog vid Uppsala universitet. En dag hade hon inte lyssnat. Då sa lärarinnan, "Låt oss höra, lilla miss Latimer - vad är en ganoid för något?" Det visste hon inte, så då fick hon skriva 25 gånger i skrivhäftet: "En ganoid är en fossil fisk." Nu trodde hon att hon hittat en sådan fisk, som skulle ha varit utdöd i tiotals miljoner år. En fisk som kanske utgjorde länken mellan fiskarna och reptilerna, fisken som kröp upp på land. Hon ringde till fiskexperten Smith och lämnade meddelande, sedan väntade hon ...

Boken "Tidernas fisk" är spännande i början, sedan lungnar det ner sig lite, men det finns några intressanta vändningar ända till slutet.

Boken "Intelligenta växter" av Stefano Mancuso och Alessandra Viola

Tjatig bok med några intressanta inslag. Tjatar om att vi som läser boken inte kan acceptera att växter har intelligens. Men värför läser vi boken då? Växternas intelligens sitter i rotspetsarna.